Är du djurägare och nyfiken på Vänlig vård? Kanonbra! Du är en jätteviktig del i ditt djurs veterinärupplevelse. Mycket går att göra i miljön och utbildning av personalen, men du kan påverka besöket väldigt mycket genom att minska stressen redan hemma, ta med godis till kliniken och dylikt. På denna sidan har vi samlat lite tips och tricks som kan hjälpa dig och ditt djur i rätt riktning.

Djurägarutbildningen 2024

Under 2024 kommer vi på Vänlig vård att lansera en större, mer omfattande webbutbildning för dig som hund- eller kattägare. En utbildning som kompletterar den utbildning som djurhälsopersonalen går, för att alla som är i kontakt med ditt djur både innan, under och efter vårdbesöket ska ha kompetens och kunskap för att ge din hund eller katt de bästa förutsättningarna.

Här kommer du få lära dig om hur du gör rent praktiskt för att få ner stressen på kliniken, sköta eftervård, vilken träning du kan göra hemma och hur du går till väga förbereda ditt djur inför klinikbesöket. Du kan redan nu köpa din utbildning till ett exklusivt early-bird pris, men du får tillgång till materialet först 15 mars 2024! 

Träning och inspiration

Att vara djurägare är inte alltid helt enkelt. Helt plötsligt står man där med en arg katt som är nykastrerad och hatar sin tratt, eller med en väldigt rädd och stressad hund som behöver ha munkorg på sig hos veterinären. Att ha tränat djuren till att bära munkorg, tratt och tycka om sin bur är ovärdeliga kunskaper som kommer minska stressen enormt när det sen är skarpt läge. Och det behöver inte vara så himla knepigt och svårt! Vi älskar den typen av träning, och har tagit fram informativa och enkla filmer och steg-för-steg guider för att hjälpa dig. 

Lär hunden älska sin tratt!

Chansen är stor att din hund (eller katt) någon gång i livet kommer behöva bära en tratt. Du gör dig själv och din hund en stor tjänst genom att ha tränat det i förväg – på så vis blir tratten något hunden kan förutse och kanske till och med tycker om? 
Kika på filmen eller ladda ner våra steg-för-steg instruktioner på knappen nedan!  

Spela videoklipp

Träna transportburen

Många är katterna som springer och gömmer sig när transportburen åker fram. För det brukar ju betyda att det är dags att: 1) åka bil, 2) åka till veterinären. Eftersom buren enbart är framme vid de tillfällena så blir det en tydlig signal för katten vad som kommer ske, och det är inget roligt! Så behöver det inte vara. Med lite enkel träning och handfasta tips kan du göra transportburen till en trygg plats som din katt uppskattar. Låter det för bra för att vara sant? Icke då! Kolla bara på vår instruktionsvideo och prova själv! Du kan även ladda ner vår detaljerade steg-för-steg guide via knappen nedan. Lycka till!

Kul munkorgsträning

Att kunna bära munkorg är mycket viktig vardagskunskap för en hund! Munkorgen är dels till för att skydda hunden (från att äta farliga saker på marken utomhus) och dels skydda omgivningen från bett. “Men min hund skulle aldrig bita någon!” kanske du tänker. Men även världens snällaste, lugnaste hund kan bita i en pressad situation, t.ex. om man har ont och är stressad hos veterinären. Ingen ska behöva bli biten på sin arbetsplats, och många kliniker har infört regler om obligatorisk munkorg på alla hundar vid undersökning. Så gör dig själv och din hund en tjänst och träna på att bära munkorg hemma i lugn och ro, så kommer det underlätta massor den dagen ni behöver använda den i skarpt läge. Vi har spelat in en pedagogisk instruktionsvideo, och du kan även ladda ner en detaljerad steg-för-steg guide för kul munkorgsträning via knappen nedan.